Isolatie is niet alleen voor de winter

Isolatie is niet alleen voor de winter

5 May 2024 Off By Chanel

Vaak denken mensen dat isolatie alleen belangrijk is tijdens de kille wintermaanden. Maar wist je dat een goed geïsoleerd huis ook in de zomer zijn voordelen heeft? Isolatie werkt namelijk als een thermoskan: het houdt de warmte buiten wanneer het buiten snikheet is, en binnen als je wilt dat het lekker warm blijft. Dat betekent dat je in de zomer minder hoeft te spenderen aan airconditioning, terwijl je in de winter bespaart op verwarming. Een win-win situatie voor je portemonnee én het milieu.

De impact van isolatie op je energierekening is significant. Door de constantere binnentemperatuur hoef je minder hard te stoken of te koelen, waardoor je energieverbruik daalt. Dat zie je terug in je energiekosten: die kunnen namelijk flink afnemen. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet besparen op vaste lasten? Bovendien draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot, wat weer goed is voor onze planeet.

Comfort is nog een belangrijk pluspunt van isolatie. In een goed geïsoleerd huis heb je minder last van temperatuurschommelingen. Denk aan die hete zolderkamer in de zomer of de koude vloer in de winter; met de juiste isolatie is dat verleden tijd. Je creëert een aangenaam binnenklimaat waarin het altijd lekker toeven is, ongeacht het seizoen.

Dikker is altijd beter ontkracht

Het lijkt logisch: hoe dikker je isolatiemateriaal, hoe beter de isolatiewaarde. Toch is dit niet altijd waar. Het gaat om de juiste balans tussen dikte en de specifieke eigenschappen van het isolatiemateriaal. Van de Bunt Isolatietechniek weet precies hoe deze balans gevonden moet worden. Zij kijken naar wat jouw huis nodig heeft en passen hun materialen en technieken daarop aan.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen met elk hun eigen kenmerken en toepassingsgebieden. Zo kan bijvoorbeeld dunner materiaal met een hoge isolatiewaarde in sommige gevallen effectiever zijn dan een dikker materiaal met een lagere waarde. Het gaat dus niet alleen om dikte, maar ook om materiaalkeuze en plaatsing.

Van de Bunt Isolatietechniek houdt rekening met factoren als vochtregulatie en luchtdichtheid. Een verkeerde keuze kan leiden tot vochtproblemen of zelfs schimmelgroei, wat weer invloed kan hebben op je gezondheid en je woning. Daarom nemen ze uitgebreid de tijd om jouw situatie te beoordelen en komen ze met een isolatieplan op maat.

Isolatiematerialen zijn schadelijk voor de gezondheid

Het idee dat isolatiematerialen schadelijk zouden zijn voor de gezondheid is een hardnekkige fabel. Natuurlijk zijn er materialen geweest die in het verleden als ongezond werden beschouwd, maar de isolatie-industrie heeft niet stilgestaan. Tegenwoordig zijn er talloze opties, variërend van natuurlijke materialen zoals schapenwol en hennep tot hoogtechnologische synthetische producten die veilig en effectief zijn.

Van de Bunt Isolatietechniek biedt biobased en circulaire isolatiemethodes aan die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook gezond voor de bewoners van het pand. Ze kijken kritisch naar de samenstelling van materialen en zorgen dat deze vrij zijn van schadelijke stoffen. Zo kun je met een gerust hart genieten van een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer.

Isolatiefabels ontkracht: Het team van Van de Bunt Isolatietechniek neemt graag de tijd om alle mythes en onwaarheden rondom isolatiematerialen uit de wereld te helpen. Ze houden zich aan strenge Europese normen en richtlijnen voor gezondheid en veiligheid, zodat jij verzekerd bent van het beste resultaat zonder risico’s voor jouw gezondheid of dat van je familie.

Hoe isolatie je woning kan waarderen

Een goed geïsoleerde woning heeft meer te bieden dan alleen comfort en lagere energiekosten; het kan ook de waarde van je woning verhogen. In tijden waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is energie-efficiëntie een aanzienlijke plus voor potentiële kopers of huurders. Een lagere energierekening maakt jouw huis aantrekkelijker op de vastgoedmarkt.

Daarnaast kan het verbeteren van het energielabel van je huis leiden tot een hogere vraagprijs bij verkoop of verhuur. Van de Bunt Isolatietechniek kan helpen om dat label te verbeteren door professionele isolatietechnieken toe te passen die voldoen aan alle moderne standaarden.

Niet alleen op korte termijn pluk je dus de vruchten van isolatie; ook op lange termijn is het een investering die zichzelf terugverdient. Zowel in financiële zin als in woonplezier en -comfort – en dat laatste is onbetaalbaar.

Eenvoudige stappen om zelf je huis te isoleren

Misschien denk je dat het isoleren van je huis een enorme ingreep is, maar er zijn ook kleinere stappen die je zelf kunt nemen om je huis beter te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips plaatsen bij ramen en deuren of het aanbrengen van radiatorfolie achter radiatoren om warmteverlies tegen te gaan.

Natuurlijk, voor grotere projecten zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie kun je beter een expert zoals Van de Bunt Isolatietechniek inschakelen, maar er zijn genoeg kleine aanpassingen die al een verschil kunnen maken. Iedere stap die je zet is er één richting een duurzamer huis.

Zelfs eenvoudige ingrepen kunnen bijdragen aan een betere isolatie van je woning. Begin eens met het dichten van kieren en naden, vervang enkel glas door dubbel glas of plaats isolerende gordijnen voor extra warmtebehoud in de wintermaanden. Met deze kleine stappen kun jij jouw steentje bijdragen aan een beter milieu én tegelijkertijd genieten van een comfortabeler huis.