Een energielabel aanvragen is verplicht én zo geregeld

Een energielabel aanvragen is verplicht én zo geregeld

27 December 2022 Off By Chanel

Sinds 1 januari 2021 is het kunnen tonen van een energielabel bij de verkoop of verhuur van je huis verplicht. Je zult dus een energielabel moeten aanvragen. Maar hoe doe je dat? Je kunt online een energielabel aanvragen. Bij een energielabel aanvragen geef je aan om wat voor huis/pand het gaat. Is dat allemaal duidelijk? Dan is het tijd voor de volgende stap: één van de adviseurs komt bij je thuis om te checken hoe het staat met de duurzaamheid en de energiebesparende acties die jij al hebt ondernomen. Aan de hand hiervan kun je al snel een energielabel verwachten. Dit energielabel is verplicht wanneer je je huis wilt verkopen of wilt verhuren. Maar ook bedrijfspanden hebben een energielabel nodig.

Een energielabel aanvragen, dat duurt vast heel lang

Je kunt een energielabel aanvragen en rustig afwachten tot er een adviseur beschikbaar is. Dat is, over het algemeen, al vrij snel. Maar soms heb je gewoon geen tijd om te wachten. Je huis MOET in de verkoop en je hebt de eerste kijkers al gehad. Je kunt dan met spoed een energielabel aanvragen. Dan is het echt heel snel geregeld. Toch moet je altijd met een paar dagen rekening houden. Er moet immers iemand bij je langskomen om je pand te beoordelen.

Is het energielabel overal nodig?

Ja. Je kunt een energielabel aanvragen in Amsterdam, maar ook in Lutjebroek of Heerlen. Het is maar net waar jouw pand staat. Het gaat hier om een landelijke regelgeving. Je kunt je hier (dus) niet aan onttrekken. Het is wel zo dat je pas een energielabel nodig hebt bij verkoop of verhuur. Tot die tijd kun je prima zonder. En, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, duurt een energielabel aanvragen helemaal niet zo lang. Je kunt dus best heel snel schakelen als je huis in de verkoop moet of als je huidige huurders vertrekken.

Wat kun je doen om een betere classificatie te krijgen?

Sowieso is het verstandig om eens te kijken naar energiezuiniger of energiebesparende opties als isoleren. Wil je je huis gaan isoleren? Begin dan altijd bij het dak. Warmte stijgt en wanneer het dak niet goed geïsoleerd is verdwijnt die energie dus gewoon. Zonnepanelen zorgen voor extra punten, maar dat geldt ook voor dubbele of zelfs triple beglazing. Het is maar net hoeveel jij wilt en kunt investeren. Wil je klein beginnen? Plaats dan een borstel in de brievenbus, trek de opladers uit het stopcontact als ze niet worden gebruikt en dat soort dingen.