De juiste unit voor bij de bouw

De juiste unit voor bij de bouw

3 February 2023 Off By Chanel

Of je zelf gaat verbouwen, of je op een bouw werkt. Soms komt het voor dat je een soort noodoplossing nodig hebt voor de keuken of een plek waar je moet eten. Daar zijn verschillende units voor. Zo heb je bouwketen, maar ook schaftkeet en noem maar op. Alles om de omgeving voor de werkers goed te maken. Maar ook voor de bewoners als er bijvoorbeeld een noodoplossing moet komen. Zo sta je nooit buiten in de kou. Dus als je een noodoplossing nodig hebt, is het altijd goed om naar modulaire units te kijken.

 

De verschillende soorten keten die je kan vinden op de bouw

Schaftwagen

De schaftwagen is een mobiele wagen van 2,00 tot 2,90 meter breed. De wagen heeft een plat of afgebogen dak en is meestal niet gemotoriseerd. Hij kan worden getrokken door een voertuig met een trekhaak. Er zijn twee varianten namelijk voor langzaam en snelverkeer. Een schaftwagen is er in verschillende varianten:

  • Schaft (alleen een ruimte om te schaften)
  • Schaft-magazijn (een ruimte om te schaften met daarbij een ruimte voor materialen en gereedschap)
  • Schaft-magazijn-toilet (naast een ruimte om te schaften en op te bergen is hier een toilet ingebouwd)

Schoon-vuilwagen

Dit is een wagen in de vorm van een schaftwagen die onder andere gebruikt wordt bij het saneren van asbest. De wagen heeft drie ruimtes: een schone kant, een douchegelegenheid en een vuile kant. Men stapt met de vuile kleding de wagen binnen, kleedt zich uit, doucht, trekt schone kleding aan, en komt vervolgens schoon aan de andere zijde weer uit de wagen.

Bouwunit

Een bouwunit of portocabin is groter dan een schaftkeet en staat meestal niet op wielen, maar op een metalen frame. Bouwunits worden verplaatst met takelwagens of hijskranen. De standaard breedte van een bouwunit is 2,80 tot 2,90 meter en ze kunnen tot 12,70 meter lang zijn. Deze units zijn vaak voorzien van sanitaire voorzieningen en kunnen voor uiteenlopende doeleinden gebruikt worden. Door units te schakelen en/of te stapelen kunnen ze complete kantoren of gebouwen vormen. Bouwunits zijn daarom heel geschikt om een tijdelijk onderkomen te creëren voor scholen, kantoren of winkels waarvan het oorspronkelijke gebouw wordt verbouwd of vervangen door een nieuw gebouw. 

 

Voor elke soort bouw is er een passende unit. Of dit nu modulaire units zijn niet, er is altijd een passende oplossing. Het is altijd goed om vooraf informatie aan te vragen voor wat er mogelijk is en ook goed om te kijken aan welke regels jij je moet houden. Zo ben jij goed voorbereid.